Geschiedenis
Wijlen de heer C.H.H. Jongbaw nam na de Tweede Wereldoorlog het initiatief tot het houden van de Jaarbeurs in Suriname. De eerste Jaarbeurs Suriname werd in 1954 geopend. Indertijd was deze bedoeld als nationale beurs rond Srefidensi. Deze periode is aangehouden door de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF), omdat het gunstig uitkomt, net voor de december drukte.
In 1992 zette de KKF via open dagen haar ‘trade promotion’ activiteiten voort. Deze open dagen werden één maal per jaar gehouden.
In 1992 begon de Kamer van Koophandel & Fabrieken wederom met het organiseren van beurzen. Gestart werd met de Nationale Productiebeurs. In 1994 werd de eerste gespecialiseerde consumentenbeurs georganiseerd gericht op de bloemen en sierplantensector, de Suriflora. Deze is uitgegroeid tot de huidige Agrobeurs.
In 1997 werd er na een lange onderbreking weer de Jaarbeurs georganiseerd in Suriname. Deze beurs wordt thans één maal per jaar gehouden en is het grootste handelsevenement in Suriname.
In het jaar 2000 werd de Surexpo voor de eerste keer gehouden. De naam werd in het jaar 2002 veranderd in de Made in Suriname beurs. Vanaf toen werd deze beurs tegelijkertijd gehouden met de Agrobeurs.
In 2002 werd de Voertuigenbeurs geïntroduceerd. Deze biedt de voertuigenhandelaren en aanverwante bedrijven meer ruimte en mogelijkheden dan de Jaarbeurs.
In 2006 werd de ICT-Computerbeurs geïntroduceerd en als zelfstandige beurs georganiseerd. In 2008 is de naam van deze beurs veranderd in de ICT-beurs en werd gekoppeld aan de Agro en Made in Suriname Beurs (3 in 1). Er is een koppeling gemaakt met deze beurzen omdat de animo te klein is voor een zelfstandige beurs. Met deze (3 in 1 beurs) beoogd de organisatie een activiteit te ontwikkelen die groter en aantrekkelijker is voor het publiek en waardoor ook de beursparticipanten meer aan hun trekken komen.
In 2018 werd de ICT beurs ontkoppeld van de Agro en Made in Suriname Beurs. De ontkoppeling is gemaakt vanwege de groei en behoefte van de sector.
Een belangrijke voorwaarde om de beurzen te organiseren is het hebben van een beursterrein met de nodige faciliteiten. In 1996 kreeg de KKF de beschikking over het huidige beursterrein aan de Prof. W.J.A. Kernkampweg 37 met een oppervlak van 1.8 hectare. In het jaar 2000 kwam de beurshal gereed, waaraan de naam “Hal van het Bedrijfsleven” werd gegeven.
Sedert 2003 is het beursgebeuren ondergebracht in de stichting BUSOS (Business Support Organization Suriname), die dit verder moet professionaliseren.
De KKF heeft als missie het bevorderen van kansen in het ondernemerschap en daardoor het bevorderen van de economische groei in Suriname. De KKF heeft al vele beurzen achter de rug en haar is duidelijk gebleken dat dit bewustzijn bij ondernemers toeneemt. Een vergelijking van de eerste beurzen met de meest recente beurzen laat zien dat het amateuristische plaats heeft gemaakt voor een aanpak die steeds professioneler wordt. Dit zowel ten aanzien van de aankleding van de stands als de kwaliteit en presentatie van goederen en diensten. De bewuste ondernemer onderkent het belang van beurzen en het is voor de KKF daarom vanzelfsprekend dat zij het bedrijfsleven hierin faciliteert. Beurzen zijn uitermate geschikte evenementen om de interactie te optimaliseren tussen KKF, de werkarmen van KKF, ondernemers en anderen.
Zeer belangrijk is ook dat via beurzen beleidsmakers betrokken kunnen worden bij de ondernemersactiviteiten. Beurzen bieden ook de mogelijkheid tot het identificeren van de behoeften van de ondernemingen en van niet-wettelijke en niet-regulerende barrières.
BEURSPROFIELEN
MADE IN SURINAME & AGRO BEURS
Met de slogan ‘Buy local, Brand global’ ging de Made in Suriname Beurs sinds 2014 haar nieuwe fase in.
De KKF biedt met deze beurs aan alle lokale producenten een platform om hun product en of dienst te promoten en te verkopen. Nu lokaal maar in de nabije toekomst ook globaal. In deze beurs participeren de grote en middelgrote bedrijven, maar bovenal de micro-ondernemers (kweekvijver: crafters, huisvlijt, medicijnmakers).
De Made in Suriname & Agro Beurs wordt jaarlijks georganiseerd van eind april t/m begin mei.
Deelnemende economische sectoren:
Deelnemende instituten / bedrijven:
HEALTH & WELLNESS BEURS
De Health & Wellness Beurs werd voor het eerst gehouden van 12 tot en met 14 oktober 2018 met als thema "A healthy Community is a Healthy Workforce" oftewel "Een gezonde gemeenschap is een gezonde beroepsbevolking". De beurs werd georganiseerd omdat gezondheid en welzijn van een natie en de voorzieningen die daartoe worden getroffen, belangrijke pilaren voor de economische ontwikkeling zijn.
Middels de Health & Wellness Beurs wil de organisatie de gezondheidssector een centraal platform bieden, de gelegenheid creëren voor intensieve interactie tussen alle lagen van de gemeenschap en dit stimuleren door hierin een bijdrage te leveren.
Deze beurs heeft een interactieve, informatieve en educatieve karakter.
In deze beurs participeren de grote en middelgrote bedrijven en organisaties alsook de micro-ondernemers (medicijnmakers, fitness en yoga).
JAARBEURS
De Jaarbeurs is de grootste business promotion evenement van Suriname. Inmiddels is deze beurs in Suriname alsook regionaal in trek en voor toeristen die in deze periode in ons land vertoeven wordt een bezoek aan deze beurs steevast in hun programma opgenomen. Jaarlijks trekken er tienduizenden bezoekers er naar toe.
De Jaarbeurs is uitgegroeid tot de meest ideale gelegenheid om kennis te maken met nieuwe ondernemingen/ organisaties en de kennismaking te vernieuwen met de oudere bedrijven.
De Jaarbeurs wordt jaarlijks georganiseerd van eind november t/m begin december. In deze succesvolle bedrijvenbeurs nemen alle sectoren deel zowel lokaal als internationaal. Deze beurs is goed voor 100.000 bezoekers en duurt 7 dagen.